Avrupa da Bakım ve Yardım
Çalışma yeteneğiniz kısıtlı ise ve diğer imkânlardan yararlanarak yardım alamıyorsanız, örneğin SU (devletin öğrencilere vermiş olduğu öğrenci yardımı) sizin geçiminizi sağlayacak kadar yeterli değilse, bir iş sahibi olmak ve o işi elinizde tutma gibi imkânlarınızı arttırabilmek için yardım alabilirsiniz.
Buna rehabilitasyon denir ve şunlardan ibarettir, eğitim alma, bir iş yerinde işe alıştırma veya serbest meslek sahibi olabilmek için yardım alma. Belediyeniz rehabilitasyona yardım alıp alamayacağınıza karar verir.
Rehabilitasyon öyle planlanmalıdır ki, gelecekte hangi işleri yapmak istediğiniz göz önünde bulundurulmalıdır. Buradaki amaç sizin iş piyasasında kendinizi bir işe kalifiyeleştirmektir.
Bu ya doğal biçimde veya özel şartlar altında, örneğin maaş avansı ile maaşınıza yardım ödeneği verilen esnek iş veya çalışmada güçlülüğü olan kişilere korumalı iş olur.
Rehabilitasyon bir veya birçok faaliyetlerden oluşabilir:
- İş denemesi
- İşe alıştırma veya eğitme
- Gerekli olan hazırlayıcı eğitim ve öğretim verme
- Kurslar ve projeler
- Eğitim ve öğretim
Ön Rehabilitasyon ve Meslek Planı
Sizin için hangi yardımın uygun olduğunu kararlaştırabilmek için ilk önce iş yeteneğinizin düzeyini belirlemek önemli olabilir.
Karar, örneğin bir iş denemesine tabii tutularak veya HF-kursunu takip ederek verilir. Karara bağlanılacak bu süreye ön rehabilitasyon adı verilir.
İş alanıyla ilgili rehabilitasyondan bir sonuç alınmışsa, belediyeniz sizinle birlikte bir iş planı yapmak zorundadır. İş planında, rehabilitasyonun amacı ile ilgili içerik belirtilecektir. Bu faaliyetler rehabilitasyon zamanı içerisinde olacaktır.
Yardım Biçimleri
Rehabilitasyon altında iken şu ekonomik yardımları alabilirsiniz:
- Rehabilitasyon yardımı
- Tam veya kısmi maaş yardımı
- Özel işyeri kurma yardımı
- Bir eğitimi sonucu veya özürlülükten doğan ekonomik gider yardımı
Rehabilitasyon Yardımı
Tam olarak kesinleşen iş planınız uygulanmaya konulduğunda rehabilitasyon yardımı alabilirsiniz. 25 yaşında veya onun üzerinde olan kişiler, 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren aylık olarak 12.740. kr. rehabilitasyon yardımı alabilir.
25 yaşından küçüklere ise sadece yardımın yarısı ödenir, yani aylık olarak 6.370. kr.. Bu paranın vergisi ödenecek, ancak iş piyasası pirimi ödenmez.
Evinizde çocukların geçimini sağlıyorsanız veya daha önceden hastalık parasının en yüksek derecesine maaşlı bir işte çalışarak hak sahibi olduysanız, 25 yaşından küçük olsanız bile12.740. kr'luk tam yardım alma hakkına sahipsiniz.
Özürlülüğünüzden veya bir çocuk için nafaka ödediğinizden dolayı evinize yaptığınız giderler çok ise, almış olduğunuz yarım yardımın üstü tamamlanır.
Pratik, öğrencilik, stajyer veya işe alıştırma süresi içerisinde maaş alıyorsanız, rehabilitasyon yardımından çekilir.
Sigortalardan veya emeklilik düzenlemesinden alınan gelirler şimdiye kadar işten almış olduğunuz maaşı geçiyorsa rehabilitasyon yardımından çekilir. Paranın bütün miktarı bir seferinde tazminat veya sigortadan ödenmişse, rehabilitasyon yardımından kesilmez.
İş planında yazılı olmayan, iş yerinizden yıllık en fazla 12.000. kr' luk bir gelire sahip olabilirsiniz. Bu gelir rehabilitasyon yardımından çekilmez.
Tam veya Yarım Maaş Yardımı
Eğitim ve öğretim alma yaşının üzerindeyseniz veya daha önceden iş piyasasına bağlı olmuşsanız ya da bir eşinize veya çocuğunuza nafaka verme yükümlülüğünüz varsa, bir özel veya kamu işvereni tarafından işe alıştırılıyorsanız, tam veya yarım maaş yardımı alabilirsiniz.
Tam veya yarım maaş yardımıyla işe alıştırma çalışması yapıyorsanız, size toplu sözleşmeyle ilgili en düşük maaş ödenir. Çalışma şartlarınız normal kuralları izler ve belediye iş gücünüze ve yeteneği düzeyine bağlık olarak işvereninize ödenek verir.
Serbest Meslek Sahibi Olabilmeniz İçin Yardım
Rehabilitasyonunuz kendi iş yerinizi kurmak için veriliyorsa, geçiminize yardım yapılır. Buna dâhil olarak iş yerinizde kullanılacak eşyalar için de ön avans veya faizsiz borç verilir. Serbest meslek sahibi olmak isteyen için, bir iş yeri üzerine düzenli bir plan yapılacaktır.
Diğer Giderler İçin Yardım
Rehabilitasyon alma hakkına sahipseniz, eğitiminiz ile ilgili gerekli olan giderlere veya özürlülüğünüzden dolayı ortaya çıkan giderlere yardım alabilirsiniz. Bu yardımı hem ön rehabilitasyonda hem de meslek planlama düzenlemesinde alabilirsiniz.
Bir eğitim alma süresi içerisindeyseniz ve rehabilitasyon alma şartlarını yerine getiriyorsanız yardım alabilirsiniz. Her ne kadar SU (devletin öğrencilere vermiş olduğu öğrenci yardımı) alarak eğitimine devam ediyorsan da bu rehabilitasyon yardımını alabilirsiniz.
Bu yardım, örneğin ulaşım giderlerine ve kabul edilmiş ders listesinde yazılı olan kitaplara veya buna benzer alanlara yapılır. Özel yardımcı araçlara da yardım yapılır, örneğin aletlere veya özürlülüğünüzden dolayı bir sekretere ihtiyacınız varsa ona.