Refakatçilerin yaşı, çocuk sayısı, medeni durumu, eğitim durumu, refakat ettiği çocukla yakınlık derecesi, kaçıncı refakatçi deneyimi olduğu; refakatçilik süresi, bu sürede karşılaştığı sorunlar, beklentileri ve sorunun çözümü için başvurduğu kişiler ile refakat ettiği çocuğun yaşı, cinsiyeti ve çocuğun sosyal güvencesinin olma durumu bağımsız değişkenleri, refakatçilerin problem çözme becerileri yapılan araştırmalarla ortaya konmaya çalışılmıştır.
Refakatçilerin % 40,1’inin 15-25, % 46,1’inin 26-36 yaş grubunda, % 92,6’sının evli olduğu tespit edilmiş, 26-36 yaş grubunda olanların ve evli olanların sorunlarını diğerlerine göre daha iyi çözdükleri, ancak yaş grubu ve medeni durumun refakatçilerin sorunlarıyla baş etmeleri üzerinde istatistiksel yönden anlamlı bir etkiye sahip olmadığı saptanmıştır.
Orta yaş grubunda ve evli olanların problem çözme düzeylerinin diğerlerine göre daha yüksek olması evdeki ve toplumdaki sorumluluklarının daha fazla olmasına bağlı olabilir. Bu bulgunun aksine yaşın problem çözme becerisini anlamlı olarak etkilediği bulunmuştur.
Araştırma kapsamına alınan refakatçilerin % 42, 4’ünün 3 ve daha fazla sayıda, % 32,3’ünün 2 çocuğa sahip oldukları, %77’sinin ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Refakatçilerin çocuk sayısının sorunları ile baş etmelerini etkilemediği saptanmıştır.
Eğitim durumunun refakatçilerin sorunları ile baş etmelerini etkilediği ve lise mezunu olan refakatçilerin diğerlerine göre sorunları ile daha iyi baş ettikleri tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi arttıkça refakatçilerin sorunları ile daha iyi baş etmeleri, bireyin doğuştan sahip olduğu problem çözme yeteneğinin eğitim etkisi ile geliştiğini göstermektedir.
Refakatçilerin refakatçilik deneyimi arttıkça, refakatçilik süresi azaldıkça sorunlarla baş etme düzeylerinin arttığı saptanmış ancak refakatçilik deneyiminin ve refakatçilik süresinin araştırma kapsamına alınan refakatçilerin sorunlarıyla baş etmelerini istatistiksel yönden anlamlı bir şekilde etkilemediği tespit edilmiştir.