Refakatçi.NET

REFAKATÇİ

 
 
 
 
REFAKATÇİ ARIYORUM
Tecrübeli,Deneyimli Refakatçiler, Nitelikli Hasta Bakıcılar,Yaşlı Bakıcılar
İŞ ARIYORUM
Refakatçi,Hasta-Yaşlı Bakıcısı Olarak Çalışmak istiyorsanız Form Doldurun.
EĞİTİMLERE KATIL
Kişisel Kurumsal Refakat Eğitimi,İlk Yardım Eğitimi Formu

GÜNCEL DUYURULAR

E-BÜLTEN

Adınız
EMail

Refakatcilik Konuları

ETİKETLER

Hasta Banyo Malzemeleri Mikroorganizma Hasta Hastanın Gizliliği Hastaya Sürgü Perine Bölgesi Yıkama Küvetleri Yatak Banyosu Fleksiyon

Hasta Yatak İçinde Tam Vücut Banyosu İşlem Sırası

- Hasta banyo malzemeleri hazırlanmalı. Bu arada, hastanın yatak içinde dönme vb. hareketleri yapmasında bir kısıtlama olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. (Malzemeler hastanın ihtiyaçlarına ve alışkanlıklarına uygun olmalıdır.)

- Eller yıkanmalı. (Mikroorganizmanın yayılmasını engeller.)

- Hastaya uygulama hakkında bilgi verilmeli. Eğer serum, oksijen vb. uygulamalar kısa süre için durdurulmalıdır. IV Kanül, katater, tüp, var ise, çıkmaması ya da ıslanmaması için önlemler alınmalıdır. (Böylece hastanın endişeleri giderilir ve işbirliği yapması sağlanır.)

- İşlem için hastadan izin alınmalı. (Hasta olarak, kişisel haklarının farkına varmasını sağlar.)

- Malzemeler için uygun ve temiz bir alan seçilmeli ve kolay ulaşabilecek biçimde yerleştirilmeli. Yatak etrafındaki mobilya (etajer, sandalye vb.) yataktan uzaklaştırılmalıdır. Mümkün ise, yatak çalışabileceğiniz yüksekliğe kaldırılmalıdır. (İşlem sırasında malzemelere kolay ulaşmayı sağlar. Yatağın yukarı kaldırılması, vücut mekaniğine uygun olarak işlemin yapılmasına yardımcı olur.)

- Yatak etrafına perde ya da paravan çekilmeli. Oda sıcaklığı en az 22-25 derece ve pencere/kapı kapalı olmalıdır. Oda içindeki ziyaretçiler dışarı çıkarılmalı ve uygulamanın ziyaret saatine rastlamamasına özen gösterilmelidir. (Hastanın gizliliğinin ve güvenliğinin korunmasını sağlar. Hastanın utanmasını engeller. Anksiyetesini azaltır.)

- Eldiven giyilmeli. (Mikroorganizmanın yayılmasını engeller.)

- Hastaya boşaltım ihtiyacının olup-olmadığı sorulmalı. (Hasta işlem boyunca rahat eder ve perine bakımı öncesi boşaltım ihtiyacı karşılanmış olur.)

Boşaltım ihtiyacı var ise;

a. Hastaya sürgü / ördek verilmeli. (Banyo, çevirme gibi hareketler ve ekstremitelere sıcak suyun uygulanması, boşaltım sıcak suyun uygulanması, boşaltım ihtiyacını uyarır.)

b. Kısa bir süre hasta yalnız bırakılmalı. (Boşaltım aktivitesi sırasında, koku ve ses oluşması nedeniyle hissedilen utanma duygusunu önler.)

c. Sürgü alınmalı ve ortamdan uzaklaştırılmalı. (Koku yayması ve çirkin görüntü oluşturması engellenir.)

d. Perine bölgesi tuvalet kâğıdı ile silinmeli. (Perine bölgesinin temizlenmesini sağlar.)

e. Gerekli ise, eldiven değiştirilmeli. (Kirlenmiş eldiven ile temiz malzemelere dokunulmamalı, kontamine edilmemelidir.)

- Yakın taraftaki yatak kenarlığını indirerek, hastaya supine pozisyonu verilmeli. Pozisyon verirken, hastanın size yakın tarafta olmasına dikkat edilmelidir. Uzak taraf yatak kenarlığı indirilmemelidir. Ani hareketler hastanın düşmesine neden olabilir. (İşlem boyunca hem siz hem de hasta rahat eder.)

- Hastanın üst yatak takımları gevşetilmeli. Hastanın üzerinde yalnızca pike ya da çarşaf kalmalıdır. Diğer malzemeler (battaniye v.b.) katlanarak, tekrar kullanılmak üzere güvenli biçimde kaldırılmalıdır. (Üst takımların, banyo sırasında ıslanması ve çalışmayı zorlaştırması engellenir. )

- Hastanın giysilerini çıkar. Giysileri çıkarmadan önce, serum v.b. uygulamalara ara verilmeli ya da önce herhangi bir bağlantı olmayan taraf giysileri çıkarılmalıdır. (Giysiler, çıkarılarak hem giysilerin ıslanması engellenir hem de temizlenecek vücut bölgesinde rahat çalışılmasını sağlar. )

- Hastanın başı altından yastığı alınarak (kontrendike bir durum yok ise) baş altına, banyo havlusu serilmeli. Eğer hasta, yastıksız yatamıyor ise, havlu yastık üzerine serilmelidir. (Yastığı kaldırmak, hastanın kulaklarının ve boynunun rahat temizlenmesini sağlar. Baş altına serilmiş havlu, yatak takımlarının ıslanmasını engeller. )

- Yıkama küvetlerini 1/3'üne ya da 1/2'sine kadar 43-46 derece su ile doldurulmalı. Suyun sıcaklığı mutlaka kontrol edilmelidir. İşlem öncesi hastanın da kontrol etmesi sağlanmalıdır. Küvetin biri sabunlu diğeri duru su ile dolu olmalıdır. (Küvet içine fazla miktarda su doldurulması, hem suyun etrafa sıçramasına neden olur hem de su çabuk soğumaya başlar.)

- Yüz havlusu hastanın göğsüne serilmeli. (Yüzün kolayca kurulanmasını sağlar. )

- EI bezi elde, parmaksız eldiven gibi yapılır ya da kese biçimine getirilir. (Hem vücudun silinmesi sırasında işlemi kolaylaştırır, hem de el bezinin kullanılan parçası kolayca silinir ve tekrar temizlenmeden vücudun başka bir bölümünde kullanılmaz. )

- EI bezi elde kese biçiminde iken, duru su ile dolu olan küvete daldırılarak ıslatılır ve iyice sıkılır. Hastaya, yüz temizliği için sabun kullanıp / kullanmadığı sorulmalıdır. (Islak kalması yatak takımlarının ıslanmasına neden olur. Hastanın tercihlerinin göz önünde tutulması, bireyselleştirilmiş bakımın bir parçasıdır.)

Yatak banyosu, baştan ayağa, temiz bölgeden kirli bölgeye doğru yapılmalıdır. Bu nedenle, silme işlemi yüzde gözlerden başlar ve anal bölgenin temizlenmesi ile son bulur.

- Gözler kapalı iken yalnızca duru su ile içten dışa doğru silinmeli. Her göz için bezin ayrı köşeleri kullanılır. Sildikten sonra basınç oluşturmadan yüz havlusu ile yavaşça kurulanmalıdır. EI/kol hareketinde bir engel yok ise, yüz temizliğini hasta kendisi de yapabilir. Göz etrafında kurumuş sekresyon (çapak) var ise, yumuşatmak için, sıcak su ile ıslatılmış gaz bezleri bir süre göz kapağı üzerinde bekletilmelidir.

(Sabun gözlerde yanmaya ya da alerjik reaksiyonlara neden olur. Göz etrafında kurumuş, sert kalıntılar silme sırasında göz etrafında travmaya neden olabilir. Göz enfeksiyonu mevcut ise, bir gözden diğerine bulaşmayı önlemek için farklı bir bez ya da tek kullanımlık bezler kullanılmalıdır.)

- Hasta yüz temizliğinde sabun kullanıyor ise, önce sabunlu sonra duru su ile merkezden dışarı biçimde tekrarlanmalıdır. İşlem bitince yüz havlusu ile kurulanmalıdır. (Deride sabun ya da sabun kalıntısının kalması, cildin tahriş olmasına neden olur.)

- Önce uzak taraf sonra yakın taraf kulak arkasını ve boyun etrafını sabunlu sonra duru su ile silinmeli, iyice kurulanmalı. Silme işlemi, kulak kepçesi, memesi, kulak arkası, boyun sırası ile yapılır. (Silme sırası daima temizden kirliye olmalıdır.)

Küvet içindeki suyun sıcaklığı ve kirlilik durumu daima kontrol edilmelidir. Kirli su hemen değiştirilmeli ve su sıcaklığı 43 – 46 derece de korunmalıdır.

- Hastanın başı altından havlu alınmalı. Banyo havlusu hastanın sizden uzak kolunun altına yerleştirilmeli. Kol önce sabunlu sonra duru su ile el bileğinden başlayarak yukarı doğru (distalden proksimale doğru) koltuk altına kadar (koltuk altı dâhil) uzunlamasına hareketle silinir. Duru su ile sildikten sonra kol altına serilen havlu ile kurulanır.

(Silme sırası daima temizden kirliye olmalıdır. Uzunlamasına hareketler, temizlemeyi kolaylaştırır. Kan dolaşımı uyarılır venöz kanın kalbe dönüşü kolaylaştırılır. Koltuk altını temizlemek için kolun yukarı kaldırılması ROM egzersizlerinin bir parçasıdır. Diğer kol, hastanın üşümesini engellemek için, açıkta bırakılmamalıdır.)

- Banyo havlusu ortadan ikiye katlanarak sizden uzak tarafta hastanın elinin altına gelecek biçimde serilmelidir. Sabunlu su olan yıkama küveti havlunun üstüne konulmalı ve hastanın elini suya daldırarak 3 – 5 dk. Beklenilmeli.  Bu sırada hastadan, su içinde parmaklarını hareket ettirmesi istenir. Aynı işlem duru su ile de tekrarla ve elleri kurula.

(Sıcak suyun etkisi ile tırnak aralarında birikmiş kir kolayca yumuşayarak çıkar.  Parmakların açılıp-kapatılması, ROM egzersizlerinin bir parçasıdır.)

Tırnakların kesilmesi gerekiyor ise; yumuşak tırnağı kesmek kolay olacağı için, bu basamaklardan sonra kesilebilir.

- Hastanın üzerindeki pike / nevresim göbek hizasına kadar açarken diğer taraftan banyo havlusu uzunlamasına serilir. (Hem hastanın üşümesi, hem de hastanın utanması engellenir.)

- Havlunun göğüs bölgesindeki ucu bir elle kaldırılır, diğer elin yetişebildiği kadar uzak taraftaki göğüs bölgesi sonra yakın taraftaki göğüs bölgesi silinir. Aynı yöntemle durulanır ve kurulanır. (Tüm silme işlemi sırasında hastanın gizliliğini korumak amacı ile havlu altından çalışılmalıdır. Silme işlemi, uzunlamasına hareketlerle, hafifçe bastırarak, derinin kıvrım yerlerinin iyice temizlenmesine dikkat edilerek yapılmalıdır.

- Hastanın üzerindeki örtüyü simfibis pubis altına kadar indirirken, açık kalan bölümü havlu ile kapatılır. Havluyu karın bölgesindeki ucundan kaldırarak karnı bir yandan diğer yana doğru sabunlu ve duru su ile silerek kurulanır.

- Gizliliği koruyarak, havlu kaldırılır, pike ile örtülür. (Hastanın vücut sıcaklığı korunmalıdır.)

- Hastanın uzakta olan bacağı pikeden dışarı çıkarılırken, diğer bacağı pike vb. ile sıkıca örtülür. Pike kasıklara kadar açık kalacak biçimde yerleştirilir. Banyo havlusu uzunlamasına bacak altına serilir. Havluyu kolayca serebilmek için bacak, fleksiyon pozisyonuna getirilmelidir. (Havlu, yatak takımlarının ıslanmasını engeller.)

- Bacak fleksiyonda iken önce sabunlu, sonra duru su ile ayak bileğinden dize, dizden kasıklara doğru silinir (distalden proksimale). Silme işlemi, uzunlamasına hareketlerle, hafif basınç uygulayarak yapılmalıdır. Silme işlemi bittikten sonra bacak havlu üzerine düz uzatılarak kurulanır. (Kan dolaşımı uyarılır, venöz kanın kalbe dönüşü kolaylaştırılır.)

Tüm vücut yüzeyi, işlem boyunca, renk değişikliği, leke, kızarıklık vb. açıdan gözlenmelidir. Ağrı, kızarıklık, sıcaklık artışı var ise; silme işlemi sırasında asla basınç uygulanmamalıdır.

- Havlu bacak altından alınır ve bacak pike ile örtülür. (Hastanın vücut sıcaklığı ve gizliliği korunmalıdır.)

- Banyo havlusu ikiye katlanarak uzak taraftaki ayağın altına yerleştirilir. Ayak sabunlu su küvetinin içine yerleştirilir. Ayak, küvetin içinde 3-5 dk. bekletilmelidir. Daha sonra durulanıp, özellikle parmak araları iyice kurulanmalıdır. (Tırnak ve parmak araları, kirin oluşması ve mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam oluşturur.)

- Hastanın sırtını silmek için, lateral ya da prone yatış pozisyonu verilir. Hastanın sırtı, çalışılacak yöne dönük olmalıdır. Küvet içindeki su, uygulama öncesi değiştirilmelidir. (Böylece sırt bölümü kolayca çalışacak biçimde açılmış olur.)

- Banyo havlusunu sırt ve kalçaların üzerine gelecek biçimde örterek, pike açılır. (Hastanın gizliliği ve vücut sıcaklığı korunmalıdır.)

- Havlunun bir kenarını kaldırarak, ense ve omuzlardan kalçalara kadar uzunlamasına silinir. Durulayıp, iyice kurula. (Silme işlemi temizden kirliye doğru olmalıdır.)

- Eğer sakıncası yok ise bu pozisyonda iken sırt masajı yapılır. (Masaj kan dolaşımını hızlandırarak, hücrelerin oksijenlenmesini kolaylaştırır.)

- Masaj tamamlandıktan sonra, havlu alarak hasta supine pozisyonuna getirilir. (Perine bölgesini rahatça temizleyebilmek için uygun bir pozisyondur.)

Perine temizliğine başlamadan önce, mutlaka küvet içindeki su değiştirilmelidir. Böylece, normal cilt Florasında bulunan mikroorganizmaların, perine bölgesine bulaşması engellenir. Enfeksiyon bulaşma riski azalır.

- Hastanın perine bölgesi temizlenir. Eğer hasta kendisi yapabiliyor ise; gerekli malzeme ile temizlemesi sağlanmalıdır. (Gelişebilecek utanma duygusu azaltılmış olur.)

- Eldivenler çıkarılır.

- İşlem sırasında, hastada deri kuruluğu gözlenmiş ise; kuru deriye nemlendirici losyon/krem uygulanır. (Kuru ve çatlak deri mikroorganizmalar için giriş kapısı oluşturur. Kuruyan derinin çatlaması önlenir.)

- Eller yıkanır.

- Hastaya temiz giysileri giydirilir. Hastanın isteğine göre deodorant vb. uygulanır. Gerekiyor ise; hastanın saçları taranarak, toplanabilir.

- Gerekiyor ise, ağız bakımı verilir.

- Yatak takımları değiştirilir. Yatak etrafındaki mobilya, hastanın rahat kullanabileceği biçimde yerleştirilir. İşlem sırasında yatak takımları ıslanabilir.

- Kullanılan malzemeler uygun biçimde kaldırılır ve küvet vb. malzemeler dezenfekte edilir. Küvet vb. malzemeler diğer hastalar için de kullanılan malzemelerdir. Mikroorganizmanın yayılmasını engellemek için dezenfekte edilmelidir.

-  Tekrar eller yıkanır. (Mikroorganizmanın yayılmasını engeller.)

- Yapılan işlem ve gözlemler kayıt edilir. (Uygulamanın etki / yan etkisi, gözlem bulgularının ve hasta tepkilerinin kayıt edilmesi, yasal olarak yazılı kaynak sağlar.)