SGK, vatandaşları hastanelerde refakat ve sevk konusunda mağdur etmeyerek, SGK İl Müdürlükleri vatandaşlara her türlü imkânı sunmaktadır.
2008 10. Ay itibariyle 4/b’li (Bağkur) sigortalılarına yol giderlerinin ödenme hakkının gelmesine rağmen bazı sıkıntıların meydana geldiğini kaydeden yetkililer, 2009 yılı sonuna kadar başkanlık nezdinde program çalışmaları devam ettiğinden biriken binlerce evrak ile Devlet Memurlarının harcırah kanunu kapsamından çıkarılarak 2010 Ocak ayı itibariyle SGK’ ya devriyle birlikte yine oluşan yoğunluk döneminde SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) esaslarının yeterince bilinmemesi nedeniyle de bazı münferit sıkıntılar yaşanmıştır.
Bu sıkıntılar genelde refakat ücretlerinin ödenmesinde ve sevk tarihi itibariyle üç mesai gününde sevk edilen üst hastaneye giriş yapılmamasında yaşanmaktadır. Bu tür eksiklikler evraklar teslim alındığı zaman mutlaka tespit edilir. Kişiye anlatılır, eksikliklerin tamamlanması istenir. Ancak nadiren de olsa gözden kaçan evraklar da olmaktadır. Bunlarında ödeme zamanı kişi telefonla aranarak bilgilendirilir. Ödenme imkânı olmayan evraklar da yazı ile iade edilir.
Sevk ve refakat işlemlerini yaptıran bir hastayı örnek gösteren yetkililer, sigortalı bir hasta 21.01.2010 tarihinde Adıyaman Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Polikliniğince Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Hastanesi’ne sevk edilmiş, kişinin sevk edildiği hastaneye 21.02.2010 tarihinde girdiği ödeme esnasında görülmüştür. Bunun üzerine kişiye evrakları gerekçesiyle birlikte resmi yazı ekinde iade edilmiştir” dedi.
Yetkililer; Bütün emekliler ile bütün SSK, BAĞKUR ile Memurların eş ve çocukları dâhil Üniversite ve Araştırma Hastanelerinin olmamasına dayalı olarak İl dışına yapılan binlerce sevklerin 15 gün içinde sonuçlandırılarak belirlenen rakamlara göre ödemelerinin yapılması işlemi tıkır tıkır yürümektedir.
Bu sistemin işleyişinde kuşkulara ve gizliliğe dayalı hiçbir uygulama bulamazsınız, her şey net ve şeffaf bir şekilde anlatılır ve uygulanır. Bu vesile ile bir kez daha Vatandaşlarımızın sevk işlemlerinde, Refakatli ise gönderen ve gidilen hastanelerde Refakatlidir ibaresinin mutlaka yazılmasına, mühür ve imzaların tamamlanmasına, üç iş günü içinde üst hastanelere giriş yapılmasına dikkat etmelerini ve yazılan reçetelerini üç gün içinde eczanelerden almalarını belirtiyoruz” dediler.